Globala dagen för Tillgänglighetsmedvetande – Global Accessibility Awareness Day

Finlandssvenska teckenspråkiga r.f.

Projekt Accola 2013 – 2015

(Pressmeddelande, 21.5.2015, fritt för publicering)

Finlandssvenska

Den tredje torsdagen i maj firas globala medvetandedagen om tillgänglighet. Detta startade som ett initiativ 2011 och fler har nu kommit med i en internationell kampanj för att uppmärksamma tillgänglighet (på internet). Det finns fortfarande ganska lite information som finns att hitta om vad tillgänglighet betyder och hur man praktiskt jobbar att anpassa olika digitala material och digitala tjänster så att personer med olika funktionshinder kan använda dem.  Accola-projektet har en del tips om teckenspråkiga krav och hur man gör översättningar till teckenspråk för en webbsida, vi arbetar framåt på att göra vår egen handledning på webbplats www.visualaccess.fi  färdig i host.

En del företag och organisationer jobbar med att göra handledningar och kurser, webbstöd för personer som vill veta hur man granskar och justerar webbsidor och webbinnehåll för olika behov. En del gör gratiskurser på nätet (webinar) just den 21.5. Andra har tips om kontrollistor eller rekommendationer för webbmaterial.

Mera information om dagen och bakgrund mm: (engelska)

http://www.globalaccessibilityawarenessday.org/

https://www.youtube.com/watch?t=45&v=6ic8OO4ORI8

Digital tillgänglighet handlar också om att kunna använda digitala servicen på ett sätt som passar, t ex med språk eller stöd för olika målgrupper. I Finland arbetar bland annat Bildningsalliansen med digital tillgänglighet i ett projekt som heter InkluderaFlera. Det är bra att man t ex stöder seniorer som ofta har svårt att få tillgång och handledning i att använda digital information eller hur man använder olika tjänster på ett säkert sätt i internet.   Mer om InkluderaFlera: http://www.inkluderaflera.fi/om_oss/

Om man vill testa själv en webbsida finns det tips här:

Att göra en egen test om webbsida är bra och tillgänglig: http://www.globalaccessibilityawarenessday.org/participate.html (engelska)

Att testa egen webbplats och få tips om webbutveckling:  http://webbriktlinjer.se./ (svenska)

Information och frågor kan ställas till projektledare Lena Wenman,

(textmedd 045-1835450 eller e-post: lena.wenman@dova.fi)

Finlandssvenska teckenspråkiga r.f.,  www.dova.fi  /e-post: info@dova.fi

ray

 

Jätä kommentti