Toimintaohje kiusaamistapauksissa ammattiopisto Luovissa
Minna Pietilä, ammatillinen erityisopettajankoulutus, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Kehittämistehtävän, josta tämä tiivistelmä kertoo, tein yhteistyössä opinto-ohjaaja opiskelija Helena Kuusikon kanssa. Ammattiopisto Luovi on suurin Suomessa toimiva ammatillisen erityisopetuksen tarjoaja ja kehittäjä, jolla on toimipaikkoja ja yksiköitä 24 paikkakunnalla ympäri Suomea. Ammattiopisto Luovissa opiskelee vuosittain 1460 ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijaa ja reilu 1500 opiskelijaa osallistuu aikuiskoulutuksen koulutuksiin. Henkilöstöä on tällä hetkellä 860. Henkilöstö koostuu erilaisista tukipalveluista päälliköihin sekä ohjaus- ja opetushenkilöstöön. Teemme myös runsaasti verkostoyhteistyötä talon ulkopuolelle, erilaisissa projekteissa ja työssä oppien.
Ammattiopisto Luovi perustettiin noin kolme vuotta sitten. Oppilaitos muodostettiin kolmesta erityisoppilaitoksesta. Yhdistymisen jälkeen kaikki toiminnot pyritään yhtenäistämään. Luovin tasoista ohjeistusta koulukiusaamisesta ei vielä ole ja kaikki toimijat kaipaavat selkeyttä asioihin ja toimintamalleihin.
Oppilaitoksemme on erityisoppilaitos, jossa koko henkilökunta on erityisopiskelijoita varten. Valmentavassa ja kuntouttavassa koulutuksessa luokanvalvojien työnkuvaan kuuluu niin sosiaalisen kanssa käymisen ohjaaminen, itsenäisen elämän ja ammatilliseen koulutukseen ohjaaminenkin. Luokanvalvojilla on yleensä paljon tunteja omalle ryhmälleen. Opinto-ohjaaja on myös mukana ryhmien arjessa kokoajan.
Ammattiopisto Luovissa ei hyväksytä koulukiusaamista missään muodossa. Kaikkiin kiusaamistapauksiin suhtaudutaan vakavasti, tästä johtuen tarvittiin yhteinen toimintamalli ja ohjeistus. Oppilaitokselle tarvitaan selkeät ohjeet toimintaan ja kiusaamisen käsittelyyn. Lähiaikoina tapahtuneet kouluampumiset ovat mm. nostaneet aiheen ajankohtaiseksi. Tämän vuoksi perustettiin työryhmä johon kuuluivat lisäksemme psykologi Teuvo Tanner ja erityisohjaaja Petteri Korkee.
Jo ensimmäisessä kokoontumisessa päätimme, että jatkamme ohjeistuksen työstämistä. Tarvittaessa konsultoimme psykologi Teuvo Tanneria, erityisohjaaja Petteri Korkeeta sekä varsinaista tehtävänantajaa eli opiskeluasiainpäällikkö Raija Näppää.
Aloimme työstää syksyllä 2010 koulukiusaamiseen puuttumisen toimintaohjetta Ammattiopisto Luoville. Teimme tämän opiskeluasianpäällikön toivomuksesta osaksi Luovin kriisisuunnitelmaa, ajatuksena oli, että toimintaohje liitteineen ja tehtävineen tulisi ensi syksyn aikana käyttöön Luovi-tasolla. Tällä suunnitelmalla on tarkoitus lisätä tietoisuutta ja vastuun ottamista kiusaamistapauksissa. Haasteelliseksi työn tekee se, että kaikki ymmärtäisivät oman vastuunsa.
Hankkeen tavoitteena on lisätä henkilökunnan ja opiskelijoiden tietoisuutta kiusaamisesta ja antaa välineitä siihen puuttumiseen sekä rohkaista opiskelijoita kertomaan, jos heitä kiusataan tai jos he huomaavat kiusaamista. Hankkeen tavoitteena on myös antaa henkilökunnalle työkaluja ehkäistä ja käsitellä kiusaamista tai jos kiusaamista tapahtuu, antaa tarvittavat työkalut tapauksen käsittelemistä varten. Tavoitteena oli rakentaa Luoville oma strategia, toimintamalli ja selkeät ohjeet, sekä kiusaamistilanteiden ennakoiminen ja kiusaamistilanteiden estäminen ja käsittely.
Koulukiusaamisen ehkäisemiseksi on kehitetty useita strategisia ohjelmia ja toimintamalleja. Nyt loimme Ammattiopisto Luoville omaa strategiaa, toimintamallia ja selkeitä ohjeita useita näitä ohjelmia (Kiva Koulu, Salmenvalli) hyödyntäen. Kaikki toimijat täytyy vielä sitouttaa etenemään toimintamallin mukaisesti ja selkeä ohjeistus auttaa henkilökuntaa ja opiskelijoita asioiden käsittelyssä. Ulospäin näkyvään, suoraan kiusaamiseen on usein helpompi vaikuttaa kuin epäsuoraan ja vaikeammin havaittavaan kiusaamiseen. Täytyy pohtia mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä erityisesti vaikeasti tunnistettavan kiusaamisen lopettamiseksi ja sen tunnistamiseksi.