Ammatillisen erityisopettajan rooli erilaisen oppijan työssäoppimisen jaksolla

Tekemässämme kyselyssä ilmeni, että työnantajilla ja oppilaitoksilla oli jossain määrin erilainen käsitys erityisopiskelijan ohjaamisesta työssäoppimisjaksolla. Syynä saattaa olla työnantajien tietämättömyys siitä, miten kohdata erityisopiskelija. Oppilaitoksen ja työnantajien käsitykset työssäoppimisjaksosta erosivat jonkin verran toisistaan. Työnantajat olettavat, että perusasiat opetetaan koulussa. Oppilaitokset mieltävät, että osa perusasioista opitaan vasta työssäoppimisjaksolla, koska lähiopetuksen määrää kouluissa on vähennetty. Työharjoittelun ja työssäoppimisen ero näyttää siis olevan epäselvä.

Kehittämistehtävä

Lähetimme joulukuussa 2009 30 sähköpostikutsua työssäoppimisen ohjaajille, jotka oli valittu samasta kohderyhmästä, joille työssäoppimiskysely oli suunnattu keväällä 2008. He olivat ensimmäisen vuoden opiskelijoiden työssäoppimisen ohjaajia. Kutsu sisälsi tiedotteen koulutuspäivästä, jossa työssäoppimisen teemoja käsiteltäisiin erityisopetuksen näkökulmasta. Työssäoppimisen ohjaajien työkiireiden vuoksi suunnittelemamme koulutuspäivä ei kuitenkaan toteutunut, vaan se siirrettiin myöhempään ajankohtaan. Miten sitten tietämystä cateringalan erityisopiskelijoiden ohjaamisesta voitaisiin viedä vastaisuudessa eteenpäin? Yksi mahdollisuus on suora yhteydenotto henkilöstöravintoloiden aluepäälliköihin. Sitä kautta voisi järjestyä mahdollisuus päästä esittelemään asiaa ravintolapäälliköiden aluekokouksiin.

Hidas ja työläs vaihtoehto on luonnollisesti yksittäiseen työssäoppimisen ohjaajaan vaikuttaminen. Pitkäjänteisyydessään se lienee kuitenkin tuloksekkain tapa.

Jäimme pohtimaan myös oppilaitoksen esimiestason osallistumisen merkitystä kokouksen kutsujana ja keskusteluun osallistujana. Ammatillisen erityisopettajan rooli erityistä tukea tarvitsevien työssäoppimisen ohjaamisen tukena on pitkälti vielä hyödyntämätön voimavara. Erityisopettajan asiantuntijuutta voitaisiin suunnata sekä opiskelijan ohjaukseen, mutta ennen kaikkea työssäoppimisen ohjaajien ja ohjaavien opettajien konsultaatioon.

Eeva Luotola
eva.luotola [at] gmail.com

Mervi Niittumäki
mervi.niittumaki-mantyla [at] vantaa.fi