Kansainvälistymiskokemuksiani

Johdanto

Kansainvälistyminen on tärkeää opettajille sekä oppilaitoksille erityisesti siksi, että se antaa mahdollisuuden kartuttaa oppilaitosten kansainvälistä osaamista. Opettajaliikkuvuutta on pidetty merkittävänä keinona lisätä tiedonkulkua ja kokemusten vaihtoa opetushenkilökunnan keskuudessa sekä parantaa opetuksen laatua.

Omassa koulutuskuntayhtymässänikin on tarjottu muutamia kertoja mahdollisuutta lähteä kansainväliseen työelämävaihtoon. Olen itse kovin ollut kiinnostunut työelämävaihdosta ja varmaankin jossakin vaiheessa uraani tällaiselle lähden. Nyt olen osallistunut jo muutamaan opintoretkeen, jossa on ollut mahdollisuus tutustua erilaiseen oppimisympäristöön. Olen myös itse ollut järjestämässä erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille matkaa Tukholmaan, joka liittyy heidän kansainvälisyysviikon ohjelmaan.

Pietarin kevät,  tutustumismatka Venäläiseen koulutukseen. 

Olin mukana Ammatilliset erityisopettajat RY kevätretkellä Pietarissa. 29.3.-1.4.2012 Matkalla oli mahdollisuus tutustua erilaiseen koulutukseen Venäjällä. Teimme onnistuneen ja monivivahteisen matkan Pietariin. Matkasimme Allegrolla kohti Pietaria. Mukaantulijat olivat kaikki koossa Kouvolassa ja siitä lähdimme jatkamaan matkaa passin tarkastusten jälkeen. Pietarin rautatieasemalla meitä piti olla vastassa bussi joka kuljettaisi meidät hotelli Moskovaan, mutta se ei saapunut. Jouduimme turvautumaan metroon, joka on jo sinällään mahtava kokemus. Siinä samalla pääsi jo hyvin mukaan tunnelmaan ja sisälle eritasoista Venäläistä kulttuuria. Meillä oli  erinomaiset kohteet, tulkki ja opas. Oppaamme ja tulkkimme Anna Krutikova oli tehnyt erinomaiset ennakkovalmistelut ja kaikki sujuikin täsmällisesti .

Tutustuimme kahteen restaurointiin erikoistuneeseen oppilaitokseen sekä musiikkipedagogiseen, erityislahjakkaiden opistoon. Musiikkiopisto järjesti meille yllätyksenä mieleenpainuvan opettajien ja opiskelijoiden konsertin. Oppilaitoskäyntien lisäksi kävimme tietenkin Eremitaasissa, jossa meillä oli erinomaisena ja aivan käsittämättömän tietomäärän omaava opas Sirje Abdirkina.

Olimme myös oopperanäytöksessä, jonka jälkeen oli mahdollisuus maistella kaviaaria ja blinejä venäläiseen tapaan. Ooppera oli sinänsä melkoinen kokemus – nyt tiedän miltä tuntuu kun ei  ymmärrä kieltä ja pitää olla kolme tuntia oli hiljaa ja kuunnella. Onneksi tiesin sisällön ja sen mistä ohjemassa oli kysymys. Siinä voi samaistua erityisopiskelijan ajatusmaailmaan.

 ”Miltä tuntuu, jos kaikki mistä puhutaan on jotain sellaista mistä ei ymmärrä mitään” .

Opiskelijoiden kansainvälisyysviikon kohokohta

Teemme omassa oppilaitoksessa, joka vuosi kevätretken  Ruotsiin, Tukholmaan. Se liittyy oleellisesti erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kansainvälisyysviikon tapahtumiin. Viikolla käydään läpi ruokakulttuuria ja muutenkin perehdytään erilaisuuteen. Lisäksi myös siihen, että ihmiset ovat erilaisia ja puhuvat eri kieltä.

Otamme mukaan kolme ryhmää pienryhmäopiskelijoita vuosikursseilta 1-3  ja käymme tutustumassa opintoihin liittyvään ruokakulttuuriin jo laivan seisovassapöydässä. Tukholmassa käymme kuninkaanlinnassa ja lisäksi tutustumme kaupungin nähtävyyksiin ja tapaamme joitakin suomenruotsalaisia ihmisiä .  Opiskelemme myös muutamia sanoja,  jotta voimme keskustella paikallisten nuorten kanssa. Opintomatkan aikana opimme ruokakulttuuria ja kansainvälisyyttä ja erilaisten ihmisten kohtaamista.

Pohdinta

Olen oppinut kansainvälisestä matkailusta paljon hyvää. Mukava nähdä kuinka opetus toimii muualla. Hienoa on ollut tavata uusia ihmisiä ja tutustua erilaisuuteen mikä on todella tärkeätä erityisopettajan työssä.  Minua opetti paljon se, että olin kolme tuntia sellaisessa ympäristössä mistä en itse ymmärtänyt mitään. Huomasin kuinka helppoa olikaan keskittyä johonkin muuhun kuin siihen mihin piti. Jotenkin nyt on helppoa samaistua erityisopiskelijan tunteisiin, jos koko päivä on sellaista missä kukaan ei huomaa, että et todellakaan ymmärrä mitään vaikka sinun luullaan ymmärtävän. Oopperakokemus Pietarissa oli varmaan opetuksista parhain.

Tukholman reissuilla on ollut mukava huomata sen , että nuoret opiskelijat ovat kiinnostuneita muista ihmisistä ja yrittävät kommunikoida vaikka yhteistä kieltä ei  ole ollenkaan. Muutenkin on ollut mukava huomata opiskelijoiden kiinnostus uuteen kulttuuriin ja siihen että ruokalajeja uskalletaan maistaa, vaikka ne näyttävätkin jotenkin erilaiselta.

Odotan tulossa olevalta Tarton reissulta taas paljon uusia kokemuksia. Kansainvälisyys koordinaattori on tarjonnut minulle mahdollisuutta lähteä käymään myös kansainvälisessä vaihdossa kevään kuluessa. Suhtaudun positiivisesti kansainväliseen opiskelijavaihtoon ja toivon, että itsekin voisin joskus lähteä. 

 

 Sari Penttilä, ammatillinen erityisopettajankoulutus, Jyväskylä AOKK